Başkan'ın Mesajı
Duyurular

2024 Yılı Aidatı

120 Tl/yıl olarak devam 

edecektir.

 

 

 


Ankara Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 35,5516   35,6156
EURO 36,8320   36,8984
Özlü Sözler
Tanrım, düşmanımı güçlü kıl ki onu yenince mahcup olmayayım. Kızılderili atasözü
Son Ziyaretçi Yorumları
Ömer Tonğ
Başta Süleyman Akgüç beyefendi olmak üzere emeği geçen herkese kalbi teşekkürler

ZEKAİ SERİNKER
Merhabalar... Faaliyetlerinizi ve sizden haberleri bugüne kadar sosyal medyadan takip ediyorduk. Gelecekte ki doğal üyeniz olarak, tüm emeklilerimize sağlık ve afiyet diliyorum. Selamlar...

HASAN KALE
Emeği geçenlere teşekkürler. Başlangıç için iyidir. Daha iyi olacacağına inanıyorum. Umarım dernek binasına da kavuşuruz.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Reklam
LOS ANGELES NEDEN YANDI


Los Angeles neden yandı?

Yeni bir terim: 'Hidroiklim Kamçısı'

Gereken tek şey bir kıvılcım...

Hidroiklim kamçısı olarak adlandırılan, yoğun kurak koşullardan aşırı ıslak koşullara hızlı geçişler, Los Angeles'taki kış yangınlarını tetikledi.

Atmosferin daha fazla nemi tutma ve bırakma yeteneğinin artmasıyla yangın riski ikiye katlanıyor.

Bu durum sadece yangınlara değil, aynı zamanda sel felaketlerine de yol açıyor.

Yoğun kurak koşullardan, son derece ıslak koşullara doğru yaşanan bir dizi hızlı değişim, şu anda Los Angeles'ın kimi noktalarını ve çevresindeki yabani alanları yok edişini izlediğimiz korkunç kış yangınlarını körükledi.

200'den fazla makale üzerinde yapılan yeni bir inceleme, bu "hidroiklim kamçısının" ciddi şekilde arttığını ve bunun olası nedeninin atmosferin daha fazla miktarda nem hapsedip, koruması olduğunu gösteriyor.

İklimimiz 3 derecelik ısınmaya doğru hızla yaklaşırken, bu sel ve yangın tetikleyici salınımların sıklığının iki kat artması bekleniyor.

 

Atmosfer, sünger gibi emiyor

Araştırmacılar, "atmosfer ısındıkça, suyu toplama, tutma ve bırakma yeteneği yükseliyor" diyor. 19. yüzyılın başlarına kadar uzanan araştırmalar, bu atmosferik sünger kapasitesinin her bir derecelik ısınmaya karşı yüzde 7 artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Suyun daha fazla tutulması, aynı noktadaki toplam yağış miktarı değişmese bile, ekosistemin daha kuru olacağı anlamına geliyor.

Yağışlar, bitkilerin hızlı büyümesini sağlar, sonrasında daha hızlı kururlar ve etkisi giderek artan yangınlar için ideal ortamı hazırlar.

"Kaliforniya’daki kamçı dizisi yangın riskini ikiye katladı. İlk olarak, yangın sezonu öncesinde yanabilir çim ve çalıların büyümesini çok hızlandırdı ve sonrasında gelen kuraklık ve ısı ile onları aşırı derecede yüksek seviyede kuruttu."

 

Gereken tek şey bir kıvılcım...

Sonrasında, korkunç yangınların başlaması sadece bir kıvılcıma kalıyor ki bunu da çoğunlukla doğanın kendisi sağlıyor. İklim felaketinin bir sonucu da yıldırım düşme sıklığının artması. Küresel ısıda her bir derecelik yükselme, yıldırım düşme tahminlerinde yüzde 12'lik artış anlamına geliyor.

 

Kaynak: Science Alert, Tercüme: Erinç Eröz, alıntılayan: Ömer Özbey

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2024  V4.4 Tüm Hakları Saklıdır.

Hazır Dernek Sitesi



Top